Wil je graag lekker in de tuin zitten nu het mooie weer er weer aan komt, maar heb je geen groene vingers? Lees dan verder en ontdek dé tips om jouw tuin voorjaar klaar te maken! 

De gezonde tuin

In de winter heeft jouw tuin veel moeten verduren. Het koude weer maakt de plantjes kapot en de grond bevriest. Daarom kan jouw tuin wel wat liefde gebruiken in het voorjaar. Er zijn een aantal manieren waarop je jouw tuin gezonder kan maken. 

  • Tuin bemesten. De tuin bemesten is de ideale manier om verdorde grond nieuw leven te geven. Je bemest dan ook niet de planten, maar de aarde. Deze zit vol schimmels, bacteriën en insecten. Door de grond te bemesten voorkom je ziektes. 

  • Onkruid wieden. Onkruid kan heel mooi zijn, maar vaak zitten ze alleen maar in de weg. Daarom is het voorjaar het perfecte moment om deze onkruid uit de grond te trekken en plaats te maken voor de planten en bloemen in de tuin. 

  • Dode planten verwijderen. Vaak zijn er planten die de winter niet hebben overleefd. Verwijder deze uit je tuin: deze zou je in het voorjaar kunnen vervangen door nieuwe, frisse beplanting. 

  • Kalk strooien. Dit doe je om de zuurtegraad van de bodem te verhogen. Dit is belangrijk omdat je hiermee de pH-waarde verlaagt en de bodemstructuur verbeterd, omdat de bodem ruller en luchtiger gemaakt wordt. 

Een verzorgde tuin

Vaak ziet je tuin er na de winter niet meer zo mooi uit. Je hebt met de bovenstaande tips voor een gezonde tuin al heel wat stappen gezet naar een verzorgde tuin, maar toch is er vaak nog genoeg te doen.

  • Bestrating schoonmaken. Na de winter is je bestrating en misschien zelfs wel schutting en tuinhuis groen uitgeslagen. Deze groene kleur is afkomstig val algen en mos. Maak alles netjes schoon met een bezem, water en eventueel schoonmaak azijn. Zo ziet je bestrating er weer netjes uit!

  • Snoeien. Zo net voor het voorjaar kun je nog prima je planten en struiken snoeien. Doe dit niet meer wanneer er al een knop zit. 

  • Tuinmeubels terug zetten of schoonmaken. haal je tuinmeubels weer uit de berging en zet deze alvast in je tuin. Mochten ze de hele winter buiten hebben gestaan, dan zijn ze vast toe aan een schoonmaakbeurt!=

Het oog wil ook wat: de mooie tuin

Natuurlijk is het belangrijk om een gezonde tuin te hebben, want met een gezonde tuin ben je al een stap dichter bij de voorjaarklare tuin. Maar het oog wil ook wat. Daarom is dit het perfecte moment om ook te zorgen voor een mooie tuin. Je kunt dit zelf doen, maar je kunt ook een tuinaannemer inschakelen. 

 

De tuinaannemer kan één keer alles aanpakken, maar kan ook wekelijks of maandelijks de tuin onderhouden. Denk hierbij aan het maaien van het gras, het snoeien van struiken of bomen en het planten van bloemen en planten. Dit alles speelt mee met het voorjaar klaar maken van jouw tuin.