Geschreven door Liesbeth Bernolet

Zeven keer Nederlands in een meertalig Brussel

 
 

Wie zijn ze? Wat doen ze? Waarom doen ze  het? En hoe? Op de Summit van Model NL maak je kennis met een aantal mensen of organisaties die bezig zijn met Nederlands in een meertalig Brussel. Ze willen graag hun aanpak en ervaring met je delen.

Maximaal zeven minuten. Zoveel tijd krijgen de sprekers van onze ‘good practices’ om jou over hun ervaringen te vertellen. We zochten uiteenlopende projecten bijeen met één gemene deler: Nederlands in een meertalig Brussel.

Aubry Touriel is adjunct-hoofdredacteur bij DaarDaar, een online nieuwsplatform dat al meer dan drie jaar artikels uit de Vlaamse pers vertaalt naar het Frans. Op die manier wil DaarDaar bruggen bouwen tussen de twee gemeenschappen. Aubry is een Franstalige Belg die in Vlaanderen woont, geeft Franse les aan de Universiteit Antwerpen en doet vertaalwerk.

Els Mertens is opleidingscoördinator kleuteronderwijs bij Odisee Hogeschool. De opleiding heeft bijzondere aandacht voor de diversiteit en meertaligheid in Brussel en verankert dit in haar opleiding, zodat toekomstige kleuteronderwijzers zich bewust zijn van de meertalige Brusselse realiteit en de nodige tools in handen hebben om daar mee om te gaan.

Hilde Peeters is verantwoordelijk voor de publiekswerking van het Kaaitheater. Het cultuurhuis aan de Akenkaai in Brussel heeft specifiek aandacht voor het meertalige publiek en zet via podiumkunsten ook in op Nederlands bij jongeren. Daarvoor wordt onder de noemer Applaus samengewerkt met de andere Nederlandstalige cultuurhuizen in Brussel.

Karen Boers studeerde Germaanse filosofie, maar gooide het in 2013 over een andere boeg. Toen richtte ze startups.be op, dat jonge Brusselse ondernemers moest begeleiden richting een mogelijke carrière én dat voor een bewustzijn van ondernemerschap bij jongeren moest zorgen. Sinds december focust ze zich volledig op Becode, een vzw die werkzoekenden gratis codeerlessen aanbiedt. Becode startte in 2017 met drie klassen in Brussel en breidt momenteel uit met klassen in Charleroi, Luik, Gent en Antwerpen.

Khadija Chentouf komt uit Marokko en woont in Molenbeek. Ze is medewerker bij het Brussels parlement en heeft de ambitie om perfect tweetalig te worden. Ze volgt dan ook Nederlandse les bij CVO Lethas en gaat vliegensvlug vooruit.

Rudi Janssens is taalsocioloog aan de VUB en onderzoeker bij BRIO. In december presenteerde hij de vierde Taalbarometer over Brussel. Die peilt naar het taalgebruik in Brussel en analyseert de Brusselse taalsituatie. Ter opfrissing duidt hij de grootste conclusies.

Silke Quateau is leerkracht Nederlands bij Taalkot. Sinds drie jaar organiseert Taalkot doorgedreven taalopleidingen voor jonge anderstaligen, en dat op een innovatieve manier. Het centrum mikt op jongeren die een taalachterstand hebben die hinderlijk is voor hun opleiding of stage.

Je inschrijven voor de summit doe je hier.

 
 
Evenementen Model NL