Duurzaamheid is een van die woorden die je meer en meer hoort als het gaat om uitbreidingen in en rondom het huis. En dat is niet zo gek; wie zijn huis duurzaam verbouwd, zal hier al snel de financiële vruchten van plukken. Zo regelen mensen steeds meer isolatie en wordt er alles gedaan om maar zo min mogelijk gas te verbruiken. Maar wat doe je als je graag je tuin gezond houdt tijdens droge periodes, hoe zorg je dan dat je duurzaam bezig bent? Het antwoord? Een beregeningsinstallatie tuin.
Wat is een beregeningsinstallatie?
Een beregeningsinstallatie is een installatie die ervoor zorgt dat je tuin al het water krijgt dat het nodig heeft – ook als het lange tijd bijzonder droog is. Deze installatie verbruikt alleen het water dat nodig is en is volledig automatisch in te stellen. En wil je het helemaal goed aanpakken, dan zorg je ervoor dat het water voor de installatie uit een natuurlijke bron komt. Dat kan oppervlaktewater zijn, zoals een sloot of een meertje, maar ook grondwater. Grondwater zit diep in de grond en is zodoende niet iets waar je gemakkelijk bij kunt komen. Door een bronboring te laten doen, heb je echter wel degelijk toegang tot deze waterbron. Het mooie van grondwater, is dat het veel langer aanwezig blijft. Ook als het oppervlaktewater door aanhoudende droogte schaars wordt, kan je met de juiste pomp nog altijd prima bij het grondwater komen.
Een goede pomp is het halve werk
Met een zogenaamde beregeningspomp haal je het water naar boven. Deze pomp wordt geïnstalleerd nadat je de bronboring hebt gedaan en ervoor gezorgd hebt dat een filter het water schoon houdt. Een pomp komt in allerlei sterktes; van zwak tot bijzonder sterk. Welke je neemt, hangt helemaal af van je wensen. Heb je een relatief groot oppervlak dat beregend moet worden, dan is het slim om een pomp te nemen die gemaakt is voor het stevige werk. Deze pompen kunnen voldoende water omhoog halen om een akker of bijvoorbeeld een golfbaan goed nat te houden. Heb je echter een vrij kleine tuin en is de hoeveelheid water die je nodig hebt slechts beperkt, dan volstaat een wat minder heftige pomp. Deze pompen kunnen het water nog altijd prima omhoog halen, maar zijn gewoon wat minder sterk en bedoeld voor een kleiner oppervlak.
Voor totale duurzaamheid neem je een beregeningscomputer
Wil je echt helemaal duurzaam? Dan is een beregeningscomputer het antwoordt. Deze computers zorgen ervoor dat het proces volautomatisch verloopt en dankzij de vele mogelijkheden kan je echt zo duurzaam mogelijk omspringen met het water dat je gebruikt voor je planten of gewassen. Zo kan je een beregeningscomputer bijvoorbeeld zo programmeren dat hij rekening houdt met de weersvoorspellingen. Wordt er regen voorspeld, dan zal de beregening niet plaatsvinden door de sproeiers zelf, maar juist door de natuur. Zo bewaar je het water alleen voor die momenten dat het echt nodig is en heb je echt een duurzame installatie, waar je nog heel veel jaren plezier van zult gaan beleven.