Geschreven door Liesbeth Bernolet

‘Verplicht jongeren niet om Nederlands te spreken’

 
 

“Taal is erg belangrijk, maar vergeet alsjeblieft de andere competenties van onze Brusselse jongeren niet”, roept jeugdwerker Lies Verhoeven op. Tot vorig jaar was ze verantwoordelijk voor de jongerenwerking van buurthuis Chambéry in Etterbeek. Nu werkt ze via Groep Intro nog even bij BX Brussels, het voetbalproject van Rode Duivel Vincent Kompany. Al te vaak merkt Verhoeven hoe jongeren te veel druk ervaren en daardoor tegen muren botsen. Ook wat Nederlands betreft.

 

“Het allerbelangrijkste is dat je als jeugdwerker vertrouwen uitstraalt,” steekt Verhoeven van wal. “Je moet de talenten van de jongeren waarmee je werkt, ontdekken en erkennen. Als dat niet van meet af aan in het Nederlands kan, dan zou dat geen probleem mogen zijn,” vindt ze. Verhoeven pleit voor een meertalige communicatie in organisaties die met jongeren werken, zonder het Nederlands weg te duwen. “Eens het vertrouwen er is, komt het Nederlands vanzelf,” zegt ze stellig.

"Als jongeren in een vereniging verplicht Nederlands moeten praten, haken ze af. Als ze merken dat er weinig druk is en dat ze dus fouten mogen maken, springen ze op de kar. "

Verhoeven legt uit dat het belangrijk is om het aspect ‘moeten’ om te turnen tot ‘mogen en ‘kunnen’.  Alles heeft te maken met het vertrouwen dat er eerst moet zijn. “Eens jongeren weten dat ze zichzelf kunnen zijn én dat ze fouten mogen maken, durven ze over te schakelen naar het Nederlands.” En zo leren de jongeren daadwerkelijk de taal. “Dat vertellen ze mij zelf,” zegt Verhoeven. “Jongeren die naar het Franstalig onderwijs gaan en na school bij mij over de vloer komen, zeggen dat ze op school amper Nederlands leren, terwijl ze dat bij ons wel doen.”

Hollandse rap
Volgens Verhoeven zit het Nederlands in de lift in Brussel. “De jongeren die ik ontmoet zijn zich bewust van de kansen die Nederlands hen geeft. Ze kijken stilaan uit naar het vinden van een job en zijn daardoor gemotiveerd om hun Nederlands bij te spijkeren.” En dat doen ze niet alleen via activiteiten of bijvoorbeeld een jeugdhuis. “Ik wist niet wat ik hoorde,” lacht Verhoeven, “maar Franstalige Brusselse jongeren hebben de Hollandse rapmuziek ontdekt. Wat toch nog maar eens aantoont dat Nederlands hip aan het worden is.”

 
 
Evenementen Model NL