Geschreven door Liesbeth Bernolet

Resultaten ‘Bouw je ideale meertalige stad’

 
 

Bouw letterlijk je ideale meertalige stad. Hoe zou Brussel er in 2030 kunnen uitzien? Welke structuren zijn er, welke ondersteuning is er? Wat met onderwijs? En de rol van ngo’s? Met deze opdracht en vragen gingen heel wat deelnemers van de Model NL-summit aan de slag. Ze lieten zich inspireren door stadssocioloog Eric Corijn en expert meertaligheid Alex Housen. Dat ze ook een grote doos Lego ter beschikking kregen, was een complete verrassing.

Stadssocioloog Eric Corijn reageert verbaasd wanneer hij hoort dat er gebrainstormd wordt aan de hand van Lego: “Het is zover, dacht ik, ze vragen me voortaan voor de kinderactiviteit,” lacht hij. Ook expert meertaligheid Alex Housen vindt de manier van werken een uitdaging: “Het is wel boeiend om abstracte ideeën te visualiseren aan de hand van concrete blokjes. Het zet je echt wel aan het denken,” klinkt het. Net dat is uiteraard de bedoeling. De methodiek, overgewaaid uit de Verenigde Staten, zorgt ervoor dat waar woorden ophouden of discussies blijven steken, je metaforen vindt en linken gaat zien door het visualiseren van je gedachten.

Twee uur bouwen en denken levert meerdere meertalige steden op. Opvallend is dat ze allemaal eenzelfde structuur hebben: de deelnemers kiezen er bewust voor om van het Brussels gewest één meertalige stad te maken zonder substructuren. Geen eilandjes die met elkaar verbonden worden, maar een Brusselse gemeenschap met bijvoorbeeld één grote meertalige bibliotheek, eigen meertalige scholen, meertalige media en heel veel meertalige open ruimte. Elke groep ziet een groot belang in het aanleggen van pleinen waar de verschillende culturen in de stad met elkaar in contact komen. Zo is er ook het idee om elke religie een gebedshuis op hetzelfde plein te geven. Samenleven in een meertalige stad vraagt om respect voor de ander en het kennen van de ander. Om niet als eiland te fungeren, worden er consequent bruggen gebouwd. Zowel binnen de stad als naar de andere gewesten in ons land toe.

Brussel in 2030? Onze experten Eric Corijn en Alex Housen dromen mee: “één grote meertalige stad met een eigen Brussels Creools, een eigen mengvorm van verschillende talen als eenheidstaal voor de stad.”

:: Hieronder vind je alle resultaten van deze doe-sessie. Het Huis van het Nederlands verwerkt alle input van Model NL in een charter dat binnenkort wordt voorgesteld.

 
 
Evenementen Model NL