Geschreven door Liesbeth Bernolet/ Esther Skerath

Resultaten ‘Acties en Burgers’

 
 

Wat voor acties kunnen burgers ondernemen rond de perceptie van Nederlands in een meertalig Brussel? Met andere woorden: wat kan jij doen? Alleen, of in je wijk, op het werk, in de school van je kinderen of in de organisatie waar je lid van bent. Of heeft Brussel nood aan een extra portie rebellie en moeten er nieuwe initiatieven uit de grond gestampt worden?

 

We brachten de deelnemers van de Model NL-summit samen en lieten hen brainstormen. We peilden naar concrete acties en lieten hen alvast een aantal werkpunten optekenen die nodig zijn om hun idee uit te voeren.

Ook in deze doe-sessie tekenen twee experten-inspiratoren present. Onderzoeker Dimokritos Kavadias van BRIO en stadsactvist Bram Dewolfs (Picnic The Streets, Urbanfoxes.org) zijn getuige van de creativiteit van de deelnemers: “Ik had het gevoel dat ik er eigenlijk niet moest zijn, de deelnemers hadden meteen heel wat voorstellen en ideeën,” zegt Kavadias. Dewolfs bevestigt: “er zitten echt leuke acties tussen, waarvan ik hoop dat ze misschien ooit worden uitgevoerd,” klinkt het.

Opvallend bij deze doe-sessie is dat de deelnemers vooral ideeën lanceren die realistisch zijn binnen de bestaande staatsstructuren, met de wens om samen te werken over de gemeenschappen heen. Om de perceptie van Nederlands in een meertalig Brussel positief te boosten, wordt vooral gekozen voor sociaal-culturele acties: een buurtfeest, een evenement in de bibliotheek, een week rond talen en zelfs een eigen meertalige Brusselse hymne.

Ontdek de ideeën en ga er vooral mee aan de slag!

Hieronder vind je alle resultaten van deze doe-sessie. Het Huis van het Nederlands verwerkt alle input van Model NL in een charter dat binnenkort wordt voorgesteld.

 
 
Evenementen Model NL