De evolutie van taal: hoe kunstmatige intelligentie helpt onmogelijke vragen te beantwoorden

Hoe worden hele oude vragen uit de taalkunde beantwoordt door computermodellen en technieken uit de kunstmatige intelligentie?

 

25/11/2018 - start 13:00

Muntpunt, Munt 4, 1000 Brussel |

 

In deze lezing vertelt professor Bart de Boer (AI Lab, VUB) hoe computermodellen en technieken uit de kunstmatige intelligentie gebruikt kunnen worden om hele oude vragen uit de taalkunde en over de oorsprong van de mens te beantwoorden: waar komt taal vandaan, hoe is ze geëvolueerd en wanneer is dat allemaal gebeurd?

Deze vragen werden lang beschouwd als niet te beantwoorden, maar krachtige computermodellen en uitwisseling van ideeën en gegevens tussen verschillende disciplines van de wetenschap hebben de afgelopen jaren grote vooruitgang mogelijk gemaakt. Professor de Boer zal aan de hand van een aantal voorbeelden uitleggen hoe een combinatie van computermodellen en experimentele wetenschap heeft geleid tot uitzicht op antwoorden op deze vragen, waarvan we lang dachten dat ze onbeanwoordbaar waren.

Deze activiteit gaat door op het Wetenschapsfestival Brussel in Muntpunt. Op zondag 25 november 2018 kan je er doorlopend van 10u tot 17u deelnemen aan 60 gratis wetenschapsactiviteiten voor jong en oud.

 
 
Evenementen Model NL