Geschreven door Liesbeth Bernolet

Op deze manier is de Summit helemaal van jou:

 
 

De summit van Model NL nadert met rasse schreden. Het programma staat online en daarbij is het je wellicht opgevallen dat we jou laten kiezen hoe je dag er uit ziet. Nadat je ’s morgens je input kan geven tijdens één van de twee panelgesprekken, is het op vrijdagnamiddag helemaal aan jou! Keuzestress? We helpen je alvast een handje.

Drie doe-sessies, met telkens twee inspiratoren én andere thema’s. Dat doet je het hoofd breken natuurlijk. Waar liggen jouw interesses en expertise? In welke doe-sessie wil jij het verschil maken? Een overzicht.

De eerste sessie draait rond ACTIES EN BURGERS. Wat voor acties kunnen burgers ondernemen omtrent de perceptie van Nederlands in een meertalig Brussel? Met andere woorden: wat kan jij doen? Alleen, of in je wijk, op het werk, in de school van je kinderen of in de organisatie waar je lid van bent. Of heeft Brussel nood aan een extra portie rebellie en moeten er nieuwe initiatieven uit de grond gestampt worden? Bedenk het samen met onze twee inspiratoren Dimokritos Kavadias en Bram Dewolfs.

Dimokritos Kavadias is professor politieke wetenschappen aan de VUB en directeur van het Brussels Informatie-, Documentatie- en Onderzoekscentrum (BRIO). Via onderzoek wil BRIO de kennis over Brussel en de Rand vergroten. Bram Dewolfs is leraar in Brussel en stadsactivist. Hij is de oprichter van burgerbeweging Picnic The Streets, dat ijverde voor een autovrije zone in het centrum van Brussel. Zopas richtte Bram UrbanFoxes.org op, een internationaal collectief dat vanuit Brussel projecten rond gezondheid en welzijn in de stad uitdenkt en faciliteert.

De tweede doe-sessie die je kan gaat over de mogelijke AANBEVELINGEN AAN HET BELEID. Brainstorm mee en formuleer concrete aanbevelingen. Vertrekken doe je vanuit de huidige Brusselse situatie. Hoe meertalig is de stad? Welke plaats heeft het Nederlands? Hoe verhouden de ‘taalbubbels’ zich tot elkaar? Zijn die er eigenlijk wel?  Welke structuren zijn er? Wat zou de ideale Brusselse situatie zijn? Hoe zouden talen zich tot elkaar verhouden en hoe zouden burgers en het middenveld daarmee om kunnen gaan? Wat met de arbeidsmarkt en het onderwijs in die ideale situatie? Wat kan het beleid doen om van de huidige situatie naar de ideale situatie te gaan? In deze sessie formuleer je samen met inspiratoren Khadija Aznag en Rudi Janssens aanbevelingen op de wenselijke politieke niveaus.

Khadija Aznag is islamologe en experte in de identiteitsontwikkeling bij jongeren. Ze is diversiteitsmedewerker bij het Agentschap Integratie en Inburgering. Rudi Janssens is professor meertaligheid aan de VUB. Hij is onderzoeker bij BRIO en de auteur van de Taalbarometer. Zijn specialisaties zijn Brussel, taalsociologie, taalverhoudingen, meertaligheid en stadssociologie.

In de derde doe-sessie BOUW JE JE IDEALE MEERTALIGE STAD. Hoe zou Brussel er in 2030 kunnen uitzien? Welke structuren zijn er? En welke ondersteuning is er? Hoe ziet het onderwijs er uit? Wat is er nodig op de arbeidsmarkt? En wat verwachten werkgevers? Welke rol hebben ngo’s en hoe kunnen zij hun missie waarmaken? Eric Corijn en Alex Housen stellen hun expertise ter beschikking zodat je aan het eind van de sessie letterlijk en figuurlijk het ideale meertalige Brussel hebt gebouwd.

Eric Corijn is professor emeritus sociale en culturele geografie aan de VUB. Hij richtte de onderzoeksgroep Cosmopolis op, die onderzoek verricht naar stedelijke en ruimtelijke planning. Corijn is Brusselkenner en stadsactivist en pleit voor één meertalig Brussel –  Alex Housen is professor aan de VUB en expert meertaligheid. Hij is ook een van de oprichters van het Marnixplan, dat de meertaligheid van Brusselaars wil stimuleren.

Je inschrijven voor de summit doe je hier. Je keuzestress kan je tot vrijdag bewaren, dan geef je aan welke sessie je wil volgen. First come, first served.

 
 
Evenementen Model NL