Geschreven door Liesbeth Bernolet

‘Onderschat het Nederlands niet in Brussel’

 
 

In Brussel wordt er heel veel Nederlands geleerd. Maar leidt dat tot meer kansen op de arbeidsmarkt? De werkloosheidsgraad in het Brussels gewest mag dan wel jaar na jaar blijven dalen, toch is er nog altijd een werkloosheidsgraad van meer dan 16 procent. Vooral de jongerenwerkloosheid blijft een pijnpunt: een kwart van jongeren die beschikbaar zijn voor de arbeidsmarkt zoekt werk. Nochtans zijn er heel wat organisaties die deze jongeren begeleiden met opleidingen, vorming en coaching. Groep Intro bijvoorbeeld. Deze organisatie is in Brussel op vier locaties actief.

“Een basiskennis Nederlands hebben, is bij ons wel vereist,” stelt teamverantwoordelijke Bien Bettens. “Afhankelijk van de opleiding die Brusselaars willen volgen, moeten ze een basiskennis van de taal hebben of de taal al net iets beter kunnen. Iemand die een opleiding tot verkoper volgt bijvoorbeeld, moet toch al een niveau 2.1 hebben om bij ons te kunnen beginnen.”

Een paar jaar geleden ging de Brusselse voorloper van Groep Intro op in een groter Vlaams geheel. Maar gezien de unieke context van de hoofdstad, is Groep Intro in Brussel specifiek op een aantal domeinen actief. Zo zijn er de opleidingen in de Dorpsstraat, waarvoor Bien Bettens verantwoordelijk is. Daar worden jongeren wegwijs gemaakt in de zorg- en schoonmaaksector of als winkelbediende. De jongeren krijgen er een opleiding, volgen stages en worden intensief gecoacht om door te stromen naar de arbeidsmarkt. Met succes, aldus Bettens: “de veertien cursisten die zopas hun opleiding schoonmaak voltooid hebben, vonden intussen allemaal een job.” Aan het Zuidstation in Brussel organiseert Groep Intro soortgelijke opleidingen, maar dan om werklozen te laten doorstromen naar de bouwsector. In Molenbeek ontfermt de organisatie zich dan weer over jongeren. “Jongeren die de schoolbanken vroegtijdig hebben verlaten, worden door intensieve begeleiding opnieuw richting schoolbanken of arbeidsmarkt geleid,” legt Bettens uit. In Schaarbeek tot slot werkt Groep Intro samen met Gemeenschapscentrum De Kriekelaar om Turkse jonge vrouwen allerlei workshops in het Nederlands aan te bieden. “Dat gaat van naaien tot koken,” klinkt het.

Kansen

Nederlands is belangrijk in Brussel, horen we van Bettens. “Voor mij hoeft niemand perfect tweetalig zijn, maar het is gewoon een feit dat er meer kansen zijn als je Nederlands kan. Bovendien wordt soms wel eens onderschat hoeveel Nederlands er in Brussel gesproken wordt.” Bettens staaft haar uitspraak met het verhaal van een ex-cursist die haar trots vertelde dat hij werk vond in een Nederlandstalig rusthuis. “En allemaal omdat ik bij jullie mijn Nederlands heb verbeterd”, liet hij haar weten.

Nederlands mag dan wel makkelijker tot werk leiden, het is niet altijd evident om werkgevers ervan te overtuigen dat het niet altijd nodig is om iemand aan te werven die perfect tweetalig is. “Sommige werkgevers vragen te veel van de sollicitanten. We moeten echt met hen stilstaan bij de noden van het profiel.”

Bien Bettens van Groep Intro is op 14 november één van de sprekers op de eerste Focusavond van Model NL. Hier vind je meer info. Kom af!

 
 
Evenementen Model NL