Het zonnetje komt weer langzaam tevoorschijn en dat betekent dat de zomer voor de deur staat. Wat is er dan lekkerder om een duik te nemen in jouw zwembad na een lange dag werken? Of gezellig een avond bij het zwembad vertoeven met familie en vrienden? Dat klinkt leuk, maar dan moet het zwembad er natuurlijk wel netjes bij liggen. Met deze tips maak je jouw zwembad zomerklaar in een paar stappen!

Schoonmaken

Als je een zwembad bouwen gaat, of er al een hebt, is het belangrijk om het goed schoon te houden. Dat je het zwembad allereerst moet schoonmaken klinkt misschien logisch, maar er komt toch meer bij kijken dan je denkt. Met het reinigen van het oppervlakte alleen ben je er namelijk nog niet. Drijvend vuil kan gemakkelijk worden verwijderd met een schepnet, net als dieperliggend vuil met een groter net. Naast dat het water wordt gereinigd, moeten ook de filters en skimmers worden schoongemaakt. Het is belangrijk dat dit goed gebeurt, omdat deze filters het water weer schoon houden. Het reinigen kun je het beste doen met een speciale kunststofreiniger. Heb jij meer last van kalkaanslag? Ook dit kan met een speciale reiniger worden verwijdert. 

pH-waarde testen

Kijk jij naar jouw zwembad en zie je bijna alleen maar groen? Dit betekent dat het water is aangetast door algen. In dat geval zou je iets meer moeten ondernemen om jouw zwembad zomerklaar te maken. Begin allereerst met het testen van de pH-waarde, deze moet ongeveer tussen de 7.0 en 7.4 liggen. Als dit meer of minder is, voeg je of pH- of pH+ aan het water toe. Een andere optie is om een chloorshock of Anti-Alg toe te voegen, en de pomp de gehele dag te laten draaien. Nadat je dat hebt gedaan kun je vlokkingsmiddel in het zwembad doen en de bodem reinigen met een speciale stofzuiger. Schoner kan bijna niet!

Installaties controleren

Nu is het tijd om ervoor te zorgen dat alle techniek weer volop werkt en kan draaien. Zo draai je de koppelingen van de pompen weer vast en vul je het zandfilter met water. Voordat je de pomp weer instelt op de normale filterstand, laat je de pomp eerst even circuleren. Als je de pomp even 24 uur laat draaien kun je meteen even checken of er nog defecten of lekkages aanwezig zijn. Mocht er iets defect zijn, dan is het verstandig om dit te vervangen of te laten maken.