Geschreven door Nimfa Tegenbos

Huichelaar

 
 

Ik beken. Soms doe ik alsof. Alsof ik het Frans met de paplepel kreeg binnengegoten. Ik spreek snel, met hier en daar een ellips, zoals de echte dat doen. Maar ook wat tussen de tanden, niet té luid en met mijn hoofd half weggedraaid van de toehoorder.

Want ik ben niet Franstalig en dat hoor je. Schaamrood doet mijn wangen gloeien als wie luistert iets terugzegt. In het Nederlands.

Betrapt.

Soms geef ik niet op en doe ik gewoon verder. Alsof. Alsof het Frans de eerste taal is die uit mijn mond vloeit. Of ik veins dat ik een inwijkeling ben. Hoe zou het Frans klinken met een Tsjechisch accent? Ik ben vooral niet Nederlandstalig.

Waarom toch?

Omdat ik niet elk uur van de dag lerares Nederlands wil zijn. Omdat ik geen zin heb om één of andere strijd verder te zetten. Omdat ik niet moeilijk wil doen.

Negen op de tien Nederlandstaligen schakelen over op het Frans aan het loket van de gemeente. Ik mag dan een huichelaar zijn, dat doe ik niet.

Als ik huichel, wil ik mijn spel kunnen volhouden. Je identiteitskaart ontmaskert je meteen. En dan sta je daar. Dan moet je het wel opbiechten. “Euh, ja, ja, ik spreek Nederlands.”

Er rolt vaak een Frans woord uit mijn mond, aan de kassa, op het openbaar vervoer, in de woonkamer. Omdat Brussel een taalbad is. Omdat het Frans in mijn oor kruipt. Omdat ik ook thuis naar het journaal op La Une kijk.

Maar bij de tandarts, de dokter of aan het loket van mijn gemeente, wil ik ook gewoon mijn taal kunnen spreken.

Omdat ik zeker wil zijn dat de dokter me begrijpt. Omdat ik zeker wil zijn dat ik de dokter goed heb begrepen.

En wat het loket betreft. Laten we die taalwet, dat moeten afschaffen. Laten we de Brusselse ambtenaren uitnodigen om zich talig te versterken.

Meer taligheid, ook aan het loket. Rudi Janssens zei het al. Zodat iedereen deel kan uitmaken van een meertalig Brussel.

Maar dan moeten we stoppen met huichelen. Zeker aan het loket. Want, geloof me, ook achter de grijze muren van een administratief centrum lezen een man en een vrouw de Metro-krant, in het Nederlands.

Niet omdat ze moeten, maar omdat ze willen.

Omdat ze al die huichelaars willen doen blozen. Door hen luid en duidelijk te vragen: “Spreekt u Nederlands?”

 
 
Evenementen Model NL