Heb je je ooit al eens afgevraagd waarom een schoorsteen vegen zo belangrijk is? De schoorsteen is een verrijking van jouw woning, omdat je hiermee meer warmte en gezelligheid creëert. Tegelijkertijd is het ook een plek waar veel vuil komt. Iedere keer dat je de openhaard aansteekt, ontstaat er namelijk vuil in de rookkanalen. Maar voordat je daadwerkelijk met de schoonmaak kan beginnen of een professional inschakelt, moet je weten wat het belang van het vegen nou echt is. Hieronder kan je er alles over te weten komen. 

 

De redenen voor de schoonmaak

De schoorsteen vegen is een belangrijk onderdeel van het onderhoud van de woning. Het is een plek waar veel roet, as en ander vuil ophoopt. Vooral als je gebruik maakt van hout in de openhaard of een houtkachel erop aangesloten hebt. Uiteindelijk kan al dit vuil leiden tot verstoppingen en een minder goede luchtstroom. De luchtkwaliteit in huis verslechtert en na verloop van tijd ga je dit ook merken aan jouw gezondheid. Want zeg nou zelf: rook is helemaal niet goed voor je longen. Tegelijkertijd kan de ophoping van vuil ook nog eens voor schoorsteenbranden zorgen. Redenen genoeg dus om de werkzaamheden uit te voeren. 

 

De werkzaamheden en oplossen van schade

De werkzaamheden tijdens het schoorsteenvegen lopen aanzienlijk uiteen. Niet alleen heb je namelijk te maken met de schoonmaak zelf, ook moet je de rookkanalen controleren op eventuele schade. Schade kan er uiteindelijk toe leiden dat er gevaarlijke situaties ontstaan, zeker als het vuil hierin blijft hangen. De detectie van eventuele problemen zet jou niet alleen aan het schoonmaken, maar ook aan het oplossen van de problemen. Kan je dit zelf niet? Dan moet je een goede professional inschakelen. Deze heeft namelijk de expertise om alles veilig en grondig te laten verlopen. 

 

De werkzaamheden kunnen beginnen

Een schoorsteenveger begint nooit direct met de schoonmaak. Eerst zal deze namelijk de situatie grondig inspecteren. De professional gebruikt hiervoor verschillende gereedschappen. Pas als de hele situatie duidelijk is, kan de expert aan de slag. Al het vuil wordt als eerste weggehaald. Laag voor laag gaat alles uit het rookkanaal. Dit levert in eerste instantie natuurlijk nog meer rotzooi op. De professional zal dit aan het einde van de werkzaamheden opruimen. Maar bovenal zorgt de professional ervoor dat alles met voldoende veiligheid gebeurt en je de efficiëntie van de openhaard weer merkt. 

 

Voordelen van een schone haard

Maar wat zijn dan de voordelen van een goed schoongemaakte schoorsteen? De veiligheid staat met stipt op nummer een. Het vuil wordt immers weggehaald en is niet meer ontvlambaar. Daarnaast krijg je een veel betere luchtcirculatie, wat niet alleen beter is voor jouw gezondheid, maar ook meer efficiëntie geeft. Zo bespaar je ook nog eens geld op jouw energierekening. De duurzaamheid van jouw huis gaat ook aanzienlijk omhoog en je hebt minder kans op vochtproblemen. Jouw huis zal weer een plek komen waar je volop kan genieten en helemaal tot rust kan komen met het knapperende haardvuur.