Geschreven door Liesbeth Bernolet

‘Frans én Nederlands kunnen zou evident moeten zijn’

 
 

Op bezoek bij ART2WORK

De ambities van ART2WORK aan het Kanaal in Molenbeek zijn duidelijk: de organisatie wil een vernieuwend expertisecentrum en laboratorium zijn om jonge Brusselaars te helpen met jobtraining en loopbaanbegeleiding. En daar horen lessen Nederlands bij. Model NL ging op bezoek bij een groep cursisten.

Geen schoolbanken en muffe lessen bij ART2WORK. Een tiental jonge mannen zit te lachen en te praten in een lokaaltje vier hoog van de oude Belle-Vue brouwerij aan het Kanaal in Molenbeek. De prachtige skyline en het perfecte nazomerzonnetje weerspiegelen de sfeer wanneer we op hen toe stappen: een happy groep Brusselse ketten. Maar daarachter schuilt meer. Sommigen van hen hebben geen diploma, anderen zijn nog maar een paar jaar in ons land. Elk van hen probeert via de opleiding TECHNICS2START van ART2WORK zijn weg te vinden naar de reguliere arbeidsmarkt.

“We werken als technicus in de podiumsector,” vertellen ze. Een jaar lang worden ze daarin begeleid op verschillende manieren. Zo is er het werk zelf, waarbij ze in groep podia in heel het land klaar stomen voor optredens en voorstellingen. Ook worden ze gecoacht bij het vinden van hun passies en interesses en het aanleren van een correcte werkhouding. Tot slot staan ook lessen Nederlands op het programma. Verplicht. De cursisten zien er alvast zelf de meerwaarde van in.

"Het is niet altijd makkelijk om in Brussel zelf werk te vinden. Als ik buiten Brussel solliciteer, krijg ik altijd te horen dat ik eerst Nederlands moet kunnen om daar een job te vinden. "

 

Hadalin aan het woord. “Zo wou ik eens als chauffeur in Zaventem werken en zei ik dat ik Frans en Engels spreek, maar dat vonden ze niet genoeg,” zegt hij.

Twee CV’s

Van al deze cursisten spreekt Abdelkader het best Nederlands. Hij is dan ook als enige naar het Nederlandstalig onderwijs in Brussel geweest.

“Door een vergetelheid had ik tot voor kort twee CV’s,” vertelt hij. “Eéntje waarop niet stond dat ik naar het Nederlandstalig onderwijs ben gegaan, en de andere waar dat wel op vermeld stond. Van alle keren dat ik solliciteerde, ben ik met de eerste CV nooit uitgenodigd voor een gesprek, met mijn tweede CV waar op stond dat ik Nederlands kan, kreeg ik wel uitnodigingen.”

Toch vinden deze jonge mannen het niet evident, Nederlands in een meertalig Brussel. “Soms vraag ik me toch af waar ik mee bezig ben,” getuigt Raymond.

 

"Van zodra ik de cursus Nederlands buiten stap, spreek ik geen woord Nederlands meer en dus is het moeilijk om vooruit te gaan. In mijn omgeving is er gewoon niemand die Nederlands spreekt. "

Beetje absurd soms, die Belgische situatie. Dat vindt toch Alasanne. “In Brussel spreek ik Frans met de Franstaligen en ik probeer een beetje Nederlands te leren. Toch spreek ik in Vlaanderen geen Nederlands, maar ook geen Frans. Met Vlaamse vrienden en kennissen, spreek ik Engels. Terwijl het eigenlijk vanzelfsprekend zou moeten zijn dat we allemaal Frans én Nederlands kunnen.”

 

Oprichter van ART2WORK is Wim Embrechts. Op de eerste focusavond van MODEL NL op woensdag 14 november in het Beurscafé in Brussel praat hij over zijn ervaring binnen ART2WORKS en of Nederlands leren bijdraagt tot het krijgen van kansen op onder meer de meertalige arbeidsmarkt in Brussel. Zin om er bij te zijn? Schrijf je hier in.

 
 
Evénements Model NL