Een tuin op je dak, of een groendak, heeft verschillende voordelen. Zowel voor jou persoonlijk als voor je dak. Meer informatie hierover vind je hier. 

Wat is een groendak? 

Een groendak vind je alleen op platte of licht hellende daken en bestaat uit kruiden, grassen en planten. Een groendak wordt ook wel begroeid dak, dakbegroeiing, vegetatiedak of dakbegroening genoemd. Er zijn verschillende soorten groendaken. 

 

Zo kun je kiezen voor een sedumdak, kruidendak, bloemendak of biodiversdak. Ook wordt er onderscheid gemaakt tussen een intensief groendak of een extensief groendak. Intensieve groendaken vind je veelal op grote appartementencomplexen of bedrijfsgebouwen. Deze versie van een groendak kun je vergelijken met een park. Het is een plek waar mensen ook op kunnen lopen. 

De voordelen van een tuin op je dak

Ben je benieuwd wat de voordelen zijn van een tuin op je dak? Kijk naar de voordelen die hieronder staan beschreven. 

Voordelen voor de natuur

Voordelen voor jou

  • Doordat het regenwater absorbeert blijft het grondwaterpeil stabiel en worden overstromingen van het riool verminderd. 

  • De planten zetten CO? om in zuurstof en zorgen op deze manier voor schonere lucht. 

  • Planten absorberen zonlicht en hierdoor wordt de omgevingstemperatuur koeler. Binnen hoeft de airco nu minder hard te werken.  

  • De mossen, planten en andere natuurlijke producten zorgen ervoor dat er meer biodiversiteit ontstaat in de stad.  

  • Doordat de temperatuur op het dak verminderd wordt, wordt het rendement van zonnepanelen groter. Je bespaart dus meer op de energiekosten.  

  • Het groendak is geluidswerend. Het absorbeert geluid en zorgt voor meer omgevingsrust. 

  • De begroeiing op het dak beschermen het dak tegen weersinvloeden waardoor de levensduur verdubbelt wordt. Een groendak kan langer dan 60 jaar mee. 

  • Een groendak verhoogt de waarde van een woning. 

  • Het geeft een gevoel van well-being.

Groen dak nadelen

Helaas zitten er ook een aantal nadelen aan het aanleggen van een groendak. 

  • Gewicht. Een groendak is enorm zwaar en niet elk dak kan dit aan. Daarom is het belangrijk dat je eerst de draagkracht van het dak uitrekent. Deze draagkracht geeft aan hoeveel gewicht het dak aan kan zonder te verzakken of beschadigd te raken. 

  • Lekkages. Er is een verhoogde kans op lekkages. Deze lekkages kunnen bijvoorbeeld ontstaan door wortelgroei of wanneer het dak niet op de juiste manier is aangelegd. Het is daarom belangrijk dat het gedaan wordt door een vakman. 

  • Investeringskosten. Één van de grootste nadelen van een groendak zijn de investeringskosten. Een groendak is behoorlijk duur, waardoor het voor veel mensen niet een aantrekkelijke investering is. 

Is je dak geschikt voor een groendak?

Voordat je een groendak laat aanleggen, is het belangrijk om eerst te controleren of je dak hiervoor geschikt is. Het beste is om dit te laten doen door een dakwerker. Als eerste is het belangrijk dat je dak goed en regelmatig onderhouden is: dit zorgt er namelijk voor dat je dak in goede conditie blijft. 

 

Het is ook belangrijk dat de constructie sterk genoeg is om een groendak te dragen: er komt namelijk nogal wat gewicht op je dak te liggen, zeker in een periode wanneer het flink regent. Een dakwerker berekent de draagconstructie van je dak.

 

Onder een groendak wordt vaak EPDM dakbedekking als onderlaag geplaatst. Ben je op zoek naar een dakwerker voor verschillende dakwerken? Of wil je meer weten? Lees dan verder op https://www.bouwadviseur.be/dakwerken/