Hij komt meer en meer voor in het nieuws en dat is niet zo gek; de Japanse duizendknoop wordt een steeds groter probleem voor veel mensen. Deze woekerende plant dienst voor niets en niemand terug, groeit dwars door beton of asfalt en laat zich bijzonder moeilijk verwijderen. Dus voor wie het nog niet helemaal op een rijtje heeft; een kleine introductie van de Japanse duizendknoop.
Waar komt hij vandaan?
Japan. Daar mag geen twijfel over bestaan. Maar wie een beetje topografische kennis heeft, weet dat Japan een eilandengroep is, dus hoe komt deze exoot dan aan op het Europese vasteland? Wel, daarvoor mag je een Duitse botanicus bedanken. Halverwege de negentiende eeuw bracht deze botanicus meerdere planten vanuit Azië naar Europa en een van deze planten was de Japanse duizendknoop. Bedoeld als studie-object werd de duizendknoop naar Leiden gebracht, waarna hij voet aan de grond kreeg. En vanaf dat moment was de Japanse duizendknoop here to stay. En zonder natuurlijke vijanden groeide de duizendknoop onbelemmerd snel en nam hij in hoog tempo grote lappen grond over.
Waarom is hij zo moeilijk te bestrijden?
Een Japanse duizendknoop in Apeldoorn is buitengewoon lastig te bestrijden. Dit heeft te maken met het woekerende en hardnekkige karakter van deze plant. De plant groeit razendsnel en heeft maar weinig nodig om tot bloei te kunnen komen. Staat de plant bijvoorbeeld in de schaduw, dan is dat eigenlijk geen probleem. Wordt hij uitgegraven en blijft er toch iets over van de wortels in de grond, dan heb je al heel snel weer een volwaardige duizendknoop. En denk maar niet dat de duizendknoop stopt met groeien en woekeren als hij beton of asfalt tegenkomt; de wortels zijn dermate hardnekkig, dat ze gewoon dwars door deze door mensenhanden gemaakte obstakels heen groeien.
Hoe kan je hem aanpakken?
Het mag duidelijk zijn; je bent niet één-twee-drie van je duizendknoop af. Om hem goed te bestrijden, moet je kennis van zaken hebben en ook beschikken over geduld. Daarom is het vaak een slim idee om gewoon een hovenier in de arm te nemen; deze mensen weten precies wat er voor nodig is om de duizendknoop succesvol te bestrijden en kunnen je veel beter helpen. Mocht je het toch zelf willen doen, dan kan je erover nadenken om de plant helemaal uit te graven. Dit is een tijdrovende klus, maar als hij goed en nauwkeurig wordt uitgevoerd, kan het uitstekend werken. Ook kan je de plant zeer regelmatig tot aan de grond toe af maaien, zodat hij uiteindelijk af zal sterven. Een manier die echter steeds meer tractie krijgt, is het gebruik van de bladvlo. Deze beestjes zorgen er in Japan voor dat de plant geen groot probleem vormt, omdat ze hem opvreten en ervoor zorgen dat de plant teveel energie nodig heeft om weer terug te groeien. Maar wil je dat doen, dan raden we je toch echt aan om een expert in de arm te nemen. Alleen dan weet je zeker dat je hem optimaal te lijf gaat.