Als je groene vingers hebt, voel je het vast al kriebelen. De lente staat klaar om door te breken, en dat wil zeggen dat je als tuinier terug in actie kan schieten na een kleine winterstop. Misschien wil je dit jaar je tuin wel aan een make-over onderwerpen? Of een paar aanpassingen doen om het tuinieren wat gemakkelijker te maken en het in je tuin vertoeven nog aangenamer te maken? Hier lees je enkele leuke nieuwtjes om je tuin een frisse start te geven.

Vaarwel onkruid, vaarwel rugpijn

Onkruid is een echte pretbederver in je tuin. Het verstoort het zicht op je grasveld en op je bloemperken. Als je enigszins ecologisch te werk wil gaan om het onkruid te verwijderen, ben je al bijna verplicht om het te gaan wieden, wat erg belastend is voor je rug. Gelukkig is er nog een andere manier om op een milieuvriendelijke manier de strijd tegen onkruid aan te gaan, en er zelfs preventief voor te zorgen dat onkruid geen kans meer krijgt. Dat doe je door bodembedekkers tegen onkruid te gebruiken. Bodembedekkers zijn planten die op de grond groeien en daardoor dus de bodem bedekken. Ze vormen als het ware een beschermende laag die onkruidgroei onderdrukt en bovendien nog voordelen voor je tuin oplevert. Bodembedekkers tegen onkruid zorgen er bijvoorbeeld ook voor dat er minder vocht vanuit de bodem verdampt. Op die manier blijft de bodem tijdens droge periodes langer vochtig, waardoor je minder met je tuinslang aan de slag moet gaan om je planten van het nodige vocht te voorzien. Bovendien voorkomen bodembedekkers ook dat er bodemerosie ontstaat door regen en wind. Zo verklein je het risico op verlies van vruchtbare grond. Verder zorgen veel bodembedekkers, zoals luzerne en klaver, voor een verrijking van de bodem omdat ze door hun diepe wortels de bodemstructuur verbeteren. Een laatste, niet onbelangrijk voordeel van bodembedekkers tegen onkruid te gebruiken, is dat bodembedekkers ook visueel erg aantrekkelijk zijn. Ze zorgen voor een mooi groen tapijt, desgewenst aangevuld met mooie kleuren.

Welkom beschutting, welkom privacy!

Je tuin afschermen zorgt niet alleen voor minder inkijk van buitenaf, maar ook voor meer groen en bladerpracht. Een ligusterhaag is ideaal wanneer je op zoek bent naar een haag om je tuin mee te omzomen. Liguster is een veelvoorkomende haagplant. Omdat een ligusterhaag snel groeit en ook een dichte begroeiing heeft, is deze plant erg populair als afscherming voor tuinen. Een ligusterhaag heeft glanzende, groene bladeren en doet het goed op verschillende bodemsoorten. In principe is het geen winterharde plant, maar zolang de winter niet al te streng is, zal deze haag zijn blaadjes niet verliezen. Het kan wel dat ze verkleuren. Sommige liguster planten hebben mooie, welriekende bloemen. Je dient deze haag af en toe te snoeien, maar verder kruipt er niet veel werk in.