3 tips om van je saaie tuin een fraai geheel te maken

Zijn bij jou de gordijnen standaard dicht omdat je tuin te saai is om naar te kijken? Dan is dit hét moment om daar verandering in te brengen. Van iedere tuin is namelijk iets moois te maken met een paar kleine veranderingen (je kunt het natuurlijk zo groot maken als je zelf wilt). In dit artikel geef ik je verschillende tips om van je ‘saaie’ tuin een spannende, fraaie tuin te maken. Handen uit de mouwen en voor je het weet is jouw tuin weer zomerklaar.

Werk met verschillende soorten verharding

Heb jij alleen maar van die standaard 60 x 60 of 30 x 30 tegels in je tuin? Dan is het niet gek dat je tuin saai oogt. Los van dat het saai is om naar te kijken, is het ook beter voor het milieu om een paar tegels te verwijderen. Zo kan het regenwater namelijk beter weglopen en hebben diertjes een fijnere omgeving in je tuin. Nu denk je misschien, wat moet ik dan in de tuin leggen? Halfverharding voor de tuin zorgt ervoor dat je kunt spelen met verschillende soorten ondergronden. Denk hierbij aan grind, maar ook aan houtsnippers. Dat betekent niet dat je meteen je hele tuin moet bedekken met halfverharding, maar een tuinpad van grind of een hoek met houtsnippers kan het al een stuk beter maken.

Speel met hoogtes

Een tuin die bestaat uit één grote vlakte is van zichzelf al best saai. Wil je het wat spannender maken in je tuin, dan zul je moeten spelen met verschillende hoogtes. Denk bijvoorbeeld aan verhoogde borderbakken of aan verticaal tuinieren. Door de hoogte in te gaan, geef je ook meer diepte en dimensie aan de tuin, waardoor hij vanzelf een stuk leuker oogt en meer uitnodigt om een kijkje te nemen.  

Durf kleur toe te voegen

De laatste tip is om te durven kleur toe te voegen. Kies niet alleen voor de standaard grijze tegels en een paar groene planten, maar durf een mooie tegel neer te leggen met een print of in een bijzondere kleur. Wil je wel meer kleur toevoegen, maar zijn tegels je iets te blijvend? Kies dan voor kleur in je borders en voeg kleur toe met accessoires. Plaats bijvoorbeeld verschillende kleurrijke bloemen bij elkaar en creëer een speelse border in plaats van een border met alleen maar dezelfde bloemen.